Almänna skötselråd rostfria bestick.

Idag tillverkas dom flesta bestick i rostfritt stål, som är ett utmärkt material vad avser användbarhet, slitage och skötsel. Det finns två olika sorters rostfritt stål som används vid bestickstillverkning: kromstål och kromnickelstål. Kromstålet är magnetiskt och därför är lätt att skilja från kromnickelstål som är omagnetiskt. Kromstål innehåller 13-18% krom och har en blåaktig färgton, de är ofta märkta med rostfritt, rostfritt stål, stainless eller inox. Kromnickelstål innehåller 18% krom och 8-10% nickel och har en något gulaktig färgton. Besticken är märkta med 18/8 eller 18/10. Knivbladet är dock alltid av kromstål även om besticket i övrigt är gjort av kromnickelstål. Det beror på att kromnickelstålet inte kan slipas lika bra som kromstålet.

Rengöring.

De flesta bestick kan diskas i maskin eller för hand om så önskas, var noga med att torka besticken snarast efter diskning. Om de lufttorkas bör de inte stå tätt ihop i bestickkorgen och om de diskas i maskin bör luckan öppnas så att inte besticken står i varm fuktig miljö. När det gäller bestick med trä eller plastskaft ska du helst diska dessa för hand, detsamma gäller bestick med förgylld dekor.

Rostfläckar och små mörka fläckar.

Rostfria bestick har hög rostbeständighet, men det betyder inte att det aldrig rostar. Rostfria fläckar och små mörka fläckar kan uppstå om besticken ligger odiskade, speciellt med salt, starkt kryddade eller syrliga matrester kvar. Fläckar kan också uppstå om bestick av olika material står tätt i diskkorgen under diskning i maskin. Då uppstår en elektrisk spänning vilket medför korrosion, en slags frätning. Tänk därför på att besticks knivblad av kromstål inte bör stå tätt intill en gaffel av kromnickelstål. Av samma skäl bör inte besticken ligga i ”blöt” i den rostfria diskbaljan. Ställ inte bestick av olika material i samma fack i bestickkorgen och ställ alltid knivarna för sig eftersom de är känsligare för angrepp än övriga bestick. Fläckarna uppkommer tydligast på nya bestick, efter en tids använding har en skyddande oxidhinna bildats på besticket, som gör att ytan inte är lika känslig.

Fläckar kan putsas bort med polermedel avsett för rostfritt stål, med till exempel skurkräm polerar du bort korrosionsfläckar på ett ögonblick. (Skurkräm finns i alla välsorterade mataffärer av märket Jif.) Man kan också ”testa” att polera bort fläckarna med en scotch-brite svamp. (Ok att använda den något ”ruffa” sidan) Undvik grova rengöringssvampar som kan repa och stålull som består av järn som kan ge rostskador.

Mörkfärgade beläggningar.

Det händer att bestick mörkfärgas, detta gäller framför allt bestick av kromstål. Vissa rätter kan ge en blåskiftande hinna typ rätter som gröt och pasta samt att kaffe/te kan ge en mörk hinna. Förutom daglig diskning behövs det eventuellt en grundrengöring då och då. Koka besticken i en stor rostfri gryta med en blandning av maskindiskmedel eller vanligt vittvättmedel och vatten. (1/2 dl pulver per liter vatten). Koka upp vattnet och häll i pulvret och lös upp det ordentligt innan besticken läggs i grytan. Koka i ett par minuter, diska och skölj sedan som vanligt och torka.