Allmäna skötselråd kokkärl & stekpannor

Innan första användningen rekommenderar vi att kärlet diskas ur för hand med ljummet vatten och diskmedel för att få bort eventuella rester från produktionen.

Överhetta aldrig din belagda panna eller gryta. Non-stick funktionen kan då förstöras och kärlet upplevs “strävt”. Använd aldrig metallredskap i ett belagt kärl utan använd trä eller plastredskap. Den belagda pannan är mer förlåtande och ger alltid ett bra stekresultat. Lagom stektemperatur är när smöret tystnar i stekpannan, då är temperaturen ca 170 – 180 grader. Låt alltid kärlet svalna innan rengöring. Kärlet diskas med fördel i ljummet vatten med diskmedel, inte i diskmaskin.

Vid användning av rostfria kärl bör vattnet saltas först efter det kokat upp, för att undvika vita fläckar i botten. Använd alltid matfett vid stekning för att få en fin stekyta. Den rostfria pannan är inte lika förlåtande som en belagd då maten kan fastna till en början men släpper så fort porerna stängs. För att få bort eventuell inbränd mat bör kärlet diskas så snart som möjligt efter användning med ljummet vatten och diskmedel. Fungerar inte detta kan ett tips kan vara att koka upp vatten och ha i lite citronsyra (ca 1/2 matsked räcker) så blir kärlet skinande rent igen.

Ett kärl som upplevs fungera sämre än tidigare på induktion kan behöva rengöras på undersidan från eventuella avlagringar (Ex. sot från gaspis eller inbränt fett) som kan påverka magnetismen.