Allmäna skötselråd skärbrädor

En gedigen skärbräda av trä är tveklöst vackrast, men den kräver också lite omvårdnad, därför bör du olja in den när den ser torr ut, får ljusare fläckar eller efter en djuprengöring. I motsats till skärbrädor av laminat eller plast ger en träbräda ett skönt ljud och en skön känsla mot kniven. Sköter du en träbräda som sig bör, håller den längst av alla material.

Tvätta av skärbrädan med diskmedel och varmvatten så fort du är klar. Låt aldrig en träbräda ligga i vatten och spola inte vatten på den längre än nödvändigt! På brädor som inte har fötter förvarad torrt och stående så att det inte blir fuktigt inunder.

Inoljning av träbrädor görs för att täppa igen porer och håligheter mot fukt och bakterier och ge den ett bättre skydd mot vatten. Paraffinolja är den vanligaste och enklaste oljan att använda eftersom den inte härsknar – samtidigt är den inte skadlig för kroppen.

Allmäna skötselråd kryddkvarnar

Använd alltid torra kryddor som svart- eller vitpeppar. Sorter med mjukare konsistens som ex. grönpeppar kan användas uppblandade med torrare kryddor, då minskar risken att kvarnen sätter igen sig.

Undvik att kvarnen blir blöt eller för nära hög värme, då kan lacken skadas och höljet i träet spricka. Givetvis går det bra att torka av kvarnen med en fuktig trasa.

Använd kvarnsalt eller havssalt till din kvarn. Flingsalt är tätare och kan sätta igen malverket.